Blog

Kıbrıs’ta Ev Satın Almak

Yazar: Devyap Tarih: Nisan 14, 2025

Kuzey Kıbrıs’ta ev veya mülk  satın almak diğer Akdeniz ülkelerinin prosedürlerinden biraz daha farklı olabilmektedir. Burada dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Alacağınız mülkün fiyatında anlaşma sağlamanız, resmi işlemler ve gerekli izin prosedürleri için bir avukat desteği almanız önemlidir. Avukata vereceğiniz vekalet ile sizin adınıza yürütülmesi gereken tüm resmi (bakanlar kurulu izni gibi) işlemleri halletmesini sağlayabilirsiniz.

Ev Satın Alma Süreci

Alıcı istediği özellikteki evi seçer ve fiyat konusunda satıcı ile bir anlaşmaya varılır. Alıcı fiyat, özellikler ve ödeme koşullarını içeren bir sözleşme imzalar. Satış sözleşmesi gelecekteki ödemeleriniz, inşaatın bitiş tarihini içerecektir. Sözleşme aynı zamanda inşaat bitimine kadar ve bitiminden sonraki ödeme koşullarınızı da içerecektir. Sözleşme esnasında size yardımcı olacak bir avukat koçan durumu için tapu dairesinden araştırma yapıp satıcı firma ile ilgili gerekli bilgileri size verecektir. Bu işlemler için sizlere yardımcı olması için tutacağınız avukatın bedeli £1000 civarındadır. Hem alıcı (vekalet var ise avukatlar) hemde satıcı sözleşmeyi imzalar. Alıcı satıcıya (genellikle müzakere ve sözleşmede belirtilecektir olarak %10-20) ve %0,5 damga vergisi (satın alma bedelinin %0.5) özelliği için ilk taksiti öder.

Avukat satın alma izni için alıcının adına Bakanlar Kurulu’na başvurarak gerekli işlemlerin takibini sağlar. Sözleşmede belirtildiği gibi alıcı (inşaat aşamalarında göre) bir satıcı için ön ödeme yapar. Satın alma izni alınır ve son ödeme yapılır. Satıcı profesyonel stopaj öder ve alıcı KDV ve tapu devir masraflarını öder. Satış tamamlanır.

Satın alma süreci 4-12 ay arasında değişmektedir. Alışın gerçekleşmesi için bölge emlak ofisine başvuru yapılır. Bölge emlak yetkilileri gerekli tüm vergilerin ödendiğinden ve alıcı-satıcı arasındaki gerekli ödemelerin gerçekleştirildiğinden emin olduktan sonra satış işlemini gerçekleştirir. Yabancı kişiler ise sadece 1 dönümlük bir arazi kadar mülk sahibi olabilirler(1,338m2). Yabancı kişiler karı-koca oldukları takdirde yine 1 dönümlük bir arazi kadar mülk sahibi olabilirler ancak, farklı soy isimleri taşıyorlar ise kişi başı 1’er dönümlük alış yapabilirler.